Про волонтерство та мій старт у волонтерській діяльності

Ви напевне не раз чули, що досвід волонтерства може стати вашою перевагою під час подачі на стипендії, пошуку роботи чи стажування. Волонтерство – це про створення можливостей для суспільства й в той же час можливість для вас розвинути свої навички та зрозуміти краще чим ви бажаєте займатися в майбутньому.

В цій статті, я хочу розповісти вам коротко про своє перше знайомство з волонтерством, а вже в подальшому познайомлю з неймовірними, як на мій погляд, волонтерськими ініціативами в Україні та в світі.

Перш за все, давайте зрозуміємо, хто такий волонтер. Волонтер – це людина, яка добровільно, без отримання грошової винагороди, вкладає власний час та зусилля у вирішення соціальної проблеми1. В основі волонтерської діяльності важливим є бажання людини принести суспільну користь. Наприклад, навчити дітей з дитячих будинків англійської мови, допомогти стареньким отримати продуктові набори, ознайомити молодь з можливостями неформальної освіти, очистити забруднений ставок тощо.

За даними UN Volunteers (підрозділ ООН, присвячений волонтерству та волонтерській діяльності), приблизно кожен сьомий землянин є волонтером – таких майже мільярд (970 млн, якщо бути точнішими). Їхня робота є еквівалентом 125 млн повноцінних робочих місць або $1,348 трлн — а це 2,4% світової економіки. Це дуже різні люди з різними професіями, статками, інтересами та цілями, але всі вони мають спільну цінність — небайдужість до того, що відбувається навколо2.

Волонтерсто різноманітне і в цьому його краса. Воно об’єднує людей із спільними цінностями та бажанням здійснити зміни в суспільстві. Ці зміни можуть бути маленькими, так і масштабними.

В Україні близько 12% людей долучаються до волонтерської діяльності та з кожним роком кількість волонтерів в Україні збільшується завдяки роботі різних організацій, підтримки міжнародних ініціатив, бізнесу й звичайно кожного/-ї волонтера/-ки.

Аби ви також мали змогу долучитися до світу волонтерства, в наступних публікаціях я буду ділитися корисними ресурсами з цієї теми та розказувати про свій досвід волонтерської діяльності.

Отож, моє перше свідоме волонтерство розпочалося міжнародною організацією AIESEC. Саме з AIESEC ще в 2018 році я почала свій шлях волонтерства. Мені було 17 й я випадково побачила анонс про набір в організацію в Полтаві. Спілкування з іноземними студентами, організація заходів, навчання англійської мови жителів міста та розвиток лідерських якостей неабияк зацікавили мене.

Тому, незважаючи на активну підготовку до ЗНО, я вирішила податися. Мене спочатку трохи насторожили різні танці під Just Dance та кричалки. Все було таке нове й я взагалі не могла зрозуміти навіщо всі ці люди все роблять безкоштовно. Організація проєктів займала багато часу: треба було шукати житло для волонтерів, зустрічати їх на вокзалах, проводити екскурсії, а більше того ще й годувати.

Все ж, з часом я почала усвідомлювати, що волонтерство надавало простір для фантазії, реалізації ідей, проведення часу з цікавими й активними людьми та ще купу натхнення.

Фото з одного з заходів AIESEC в Полтаві. 2019 р.

Мій досвід в AIESEC таки дав мені багато чого. Не смійтеся, але в свої 17 я вперше дізналася про створення Гугл форм. Крім цього, я вперше допомагала з організацією фестивалю, проводила інтерв’ю, працювала з Canva та навіть встановила свій рекорд з ліплення вареників – більше 100 штук на Китайський Новий рік.

Як би популярно це не звучало, але волонтерство дійсно змусило мене вийти із зони комфорту. Вийти й продовжувати постійно шукати щось нове, цікавитися різними сферами, мріяти та діяти.

А це посилання на декілька корисних ресурсів, де ви можете більше дізнатися про волонтерство:

Лютий буде присвячений темі волонтерської діяльності й я радо буду ділитися можливостями та своїм досвідом у цій сфері.

Під час проведення Школи Волонтерства в Харкові. 2021 р.

Матеріали:

  1. Стаття від ГО Українська Волонтерська Служба “Як включитися у волонтерство? Або волонтерство крок за кроком” ;
  2. Стаття від ініціативи #ЩедрийВівторок “Волонтерство — все, що потрібно знати“.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.